تا به حال این مسئله فکر کردهاید که اگر کسی معلولیت جسمی داشته باشد و مثلاً از ویلچر استفاده میکند، چطور باید سوار هواپیما شود؟ همیشه در فضاهای عمومی افراد معلول مخصوصاً کسانی که از ویلچر استفاده میکنند را میبینیم که برای رفتوآمد با مشکل مواجه میشوند. امروز قرار است نکاتی برای سفر افراد معلول را با شما در میان بگذاریم، چیزهایی که احتمالاً برای شما تازگی دارند.
سفر برای کسانی که معلولیتهای جسمی دارند همیشه یک چالش بزرگ محسوب میشود. حتی کوچکترین کارهایی که شاید در یک چشم به هم زدن انجام میدهید برای کسی که معلولین دارد، مشکل بزرگی تلقی شود. شما اگر بخواهید سوار هواپیما شوید، با چند تماس ساده بلیت میخرید، در فرودگاه خیلی راحت تردد میکنید، پلههای هواپیما را به سادگی بالا میروید و روی صندلیتان مینشینید.
حالا این موقعیت را در شرایطی تصور کنید که مثلاً با یکی از پاهایتان را نمیتوانید راه بروید؛ همه چیز سختتر میشود، این طور نیست؟ پلههای هواپیما همانی است که قبلاً بوده اما این بار باید با سختی بیشتری این پلهها بالا بروید. افراد زیادی با معلولیتهای درجههای بالاتر از این مثال در تمام جهان زندگی میکنند. آنها هم مثل تمام انسانهای دیگر به تفریح و سفر کردن نیاز دارند تا روحیه تازهتری داشته باشند و تجربیات بیشتری هم کسب کنند. البته ممکن است این سفر به خاطر یک مسئله کاری باشد، به قصد زیارت باشد یا هر هر هدف دیگری داشته باشد.
به هر حال فرد معلول هم مثل همهی ما حق زندگی کردن و خوش گذراندن دارد و نباید بهخاطر ترحم و دلسوزی دیگران یا به دلیل نگاههای خیرهی آنها، از تفریح و خواستههایش صرف نظر کند. پس به جای دلسوزی یا قضاوت کردن بهتر است که در مورد راهکارهای سفر افراد معلول اطلاعات بیشتری کسب کنید.
نکاتی برای سفر افراد معلول
- اگر همسفر فرد معلول جسمی یا حرکتی هستید، او را مجبور به سفر با یک وسیله نقلیه خاص نکنید. مثلاً اگر فرد موردنظر از پرواز با هواپیما میترسد، بلیت هواپیما را با اتوبوس یا قطار جایگزین کنید. به عبارتی در انتخاب وسیله نقلیه عجله نکنید.
- اگر قصد پرواز با هواپیما را دارید، در زمان رزرو بلیت محدودیتهای خود را با آژانس مسافرتی موردنظر در میان بگذارید. مثلاً اگر ویلچر دارید، به داروی خاصی نیاز دارید یا حس شنواییتان محدودیت دارد، این شرایط را با آژانسها مطرح کنید تا در صورت امکان با شما همکاری کنند. سعی کنید قبل از پرواز راجعبه چیزهای ضروری مثل سرویسهای بهداشتی مخصوص و حمل ویلچر داخل هواپیما سؤال کنید و از وضعیت سفر افراد معلول با ایرلاینهای مختلف اطلاعاتی کسب کنید.
- در صورتی که تنها سفر میکنید این سؤال را از خودتان بپرسید که میتوانید به تنهایی روی صندلی بنشینید و جابهجا شوید؟
- از خدمات CIP استفاده کنید. زمان خرید بلیت هواپیما میتوانید با استفاده از خدمات CIP تا حدود زیادی کار را برای خودتان راحتتر کنید. مثلاً با این خدمات دیگر لازم نیست در صف انتظار بایستید. معمولاً سالمندان هم از این سرویس استفاده میکنند.
- اگر از داروی خاصی استفاده میکنید که نبود آن مشکلات جدی به وجود میآورد، علاه بر خود دارو نسخهی آن را هم همراه داشته باشید که اگر دارو تمام شد یا به هر دلیلی گم شد، بتوانید مجدداً آن را تهیه کنید.
- اگر از ویلچر برقی استفاده میکنید، فراموش نکنید که وسایلی مثل شارژر یا باتری اضافه را همراه خود ببرید.
- برای رزرو هتل هوشمندانه عمل کنید. مثلاً اتاقی را رزرو کنید که در طبقات اول هتل قرار داشته باشد. انتخاب یک هتل خوب برای اقامت معلولین در سفر میتواند کارها را خیلی آسانتر کند. مثلاً وجود رمپ در قسمتهای مختلف هتل برای رفتوآمد راحت کمک زیادی میکند و سفر افراد معول را تا حد زیادی سادهتر میکند.
- به غیر از این موارد بزرگترین کمک برای سفر افراد معلول این است که شما همراهی صبور و مهربان برای او باشید. زمان گردش در مکانهای تفریحی صبر و حوصله بیشتری از خودتان نشان دهید و کاری نکنید که رفتارتان ترحم به نظر برسد.
- استفاده از تور گردشگری معلولان هم میتواند یکی از بهترین گزینهها برای سفر افراد معلول باشد. در این حالت چون معلولان به اصطلاح با همنوعان خودشان همسفر هستند و لیدر تور هم آشنایی کافی با نحوه برخورد با آنها را دارد، سفر آنها جذابتر و لذتبخشتر از همیشه میشود.
- بودجهی کافی به همراه داشته باشید. همانطور که گفتیم زمان سفر افراد معلول با چالشهای زیادی روبرو میشوند. این چالشها ممکن است هزینهبر هم باشند. مثلاً این که ممکن است لازم شود ویلچر را با ماشین دیگری همراه خود ببرید که این هزینه اضافی برای شما رقم میزند.
- به طور کلی اگر همراه سفر افراد معلول هستید، همیشه یک راهحل دوم هم در نظر داشته باشید.