اگر مقصد بعدی سفر شما رشت است، پس حتماً ادامهی این مطلب را بخوانید. میدانید، هر سلیقهای در سفر کردن داشته باشید شهر رشت میتواند جوابگوی شما باشد. جاهای دیدنی رشت برای تاریخدوستان جای خوبی است؛ بهغیر از آن مناظر طبیعی و طبیعت بکر و سبز و دستنخوردهی این شهر بهترین جای رشت به حساب میآید. معمولاً همهی کسانی که قصد سفر دارند، زمانی که سوار ماشین میشوند فقط به فکر رسیدن به مقصد هستند.
اما غافل از این که نیمی از لذت سفر در مسیر نهفته شده است! باغهای چای سبز که در جادههای گیلان میبینید روحتان را نوازش میدهد. تپههایی که مثل بالشتهای مخملی سبز رنگ کنار هم قرار گرفتهاند. نفس کشیدن بین درختهای تنومند و پیادهروی در دل کوههای پوشیده شده از درختان سبز را فقط در این شهر میتوانید تجربه کنید.
در این مقاله تعدادی از جاهای دیدنی رشت را به شما معرفی میکنیم. البته دیدنیهای رشت که پایان ندارند ولی اینجا با تعدادی از آنها به صورت گلچین شده آشنا خواهید شد:
باغ محتشم یا پارک شهر رشت
قدیمیترین پارک در شهر رشت همین باغ محتشم است. در زمان حکومت ناصرالدین شاه، این پارک فوقالعاده زیبا ساخته شده است. میتوان گفت این پارک اصلیترین پارک شهر رشت محسوب میشود. در گذشته مالک اصلی این پارک اکبرخان بیگربیگی بوده است. او برای عمران باغش اقدامات زیادی انجام داده است. مثلاً کاشت نهالهای جدید، ایجاد خیابان در محوطهی باغ برای رفتوآمد راحتتر، ساختن عمارت تابستانی که به آن عمارت کلاه فرنگی هم میگویند.
اکبرخان بیگربیگی یکی از ثروتمندان دوران خودش و اجارهدار گمرکات شمال کشور در آن زمان بوده است. اما چرا این پارک به عنوان باغ محتشم شناخته میشود؟ بعد از این که اکبرخان بیگربیگی فوت کرد، این باغ به تنها وارث او یعنی دخترش ارث رسید. داماد او، صادق خان محتشم الملک نام داشت. به همین دلیل نام پارک محتشم بین مردم معروف شده است.
در زمان پهلوی، باغ محتشم بهخاطر بدهیهای مالیاتی به تصرف دولت درآمد و از آن زمان تبدیل به پارک عمومی شد. عمارت کلاه فرنگی هم در دل باغ محتشم واقع شده است. وقتی از بیرون به این عمارت نگاه میکنید ۳طبقه به نظر میرسد ولی در واقع ۴طبقه در داخل ساختمان قرار دارد. سال ۱۳۷۵ این عمارت در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
بقعهی دانای علی
سال ۱۲۱۲قمری، دانای علی در شهر رشت متولد شد. او یک عارف بزرگ بود که به مقام ابدالی رسیده بود. به این معنا که به عنوان یک انسان کامل روی زمین زندگی میکرد و همین باعث شده بود که او را دانای علی صدا کنند. برخی میگویند او را توانایی طیالارض کردن داشت و زمانی که مردم از این توانایی او با خبر شدند، دانای علی ناپدید شد و دیگر بین مردم دیده نشد.
بقعهی او در مجلهی چمارسرای رشت قرار دارد و بین مردم این شهر جایگاه ویژهای دارد. طوری که وقتی شهرداری برای تعریض خیابان، قصد تخریب این بقعه را داشت با مخالفت شدید مردم روبرو شد. به این ترتیب از تخریب این بقعه جلوگیری شد. امروزه این بقعه در میان خیابان واقع شده است.
آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی
اسم اصلی میرزا کوچک خان را میدانستید؟ در اصل میرزا یونس نام اصلی او بوده است. میرزا کوچک خان از مردان بزرگ شمال کشور است که همه او را میشناسند. آرامگاه او در محلهی سلیمان داراب در قبرستان داراب قرار دارد. بعد از انقلاب، برای میرزا کوچک خان آرامگاهی کوچک ساختند که به شکل ۸ضلعی است و ۹متر ارتفاع دارد. در ساخت این بنا فقط از آجر، کاشی، سفال و چوب استفاده شده که مصالح بومی محسوب میشوند.
بازار بزرگ رشت
مثل بازار تجریش تهران، بازار بزرگ رشت هم یکی از دیدنیهای این شهر محسوب میشود. گشتوگذار در این بازار حسوحال عجیبی به شما میدهد. اگر دوست دارید با فرهنگ مردم رشت بیشتر آشنا شوید، سری به این بازار بزنید. هم فال است و هم تماشا.
مساحت بازار بزرگ رشت تقریبا ۲۴هکتار است و در مرکز شهر قرار دارد. قدمت ۱۴کاروانسرای این بازار به دوران قاجار و اوایل پهلوی برمیگردد.
مجموعهی میدان شهرداری رشت
در دوران پهلوی مجموعهی شهرداری رشت ساخته شده که شامل سه قسمت میباشد:
- کاخ شهرداری
- موزه پست
- ساختمان قدیمی هتل ایران
برج ساعتی که متعلق به این مجموعه استبه عنوان نماد شهر رشت برای مردم ایران شناخته شده است. در زمان زلزلهی منجیل در سال۶۹ بخشهایی از این مجموعه آسیب دید ولی خیلی زود بازسازی و مرمت شد. سال ۵۶ این مجموعه به عنوان آثار ملی ایران به ثبت رسید.
چشمه آب شور لاکان
این چشمه در مسیر رشت به سمت لاکان قرار دارد و یکی از دیدنیهای این استان به حساب میآید. آب این چشمه داخل یک باتلاق جمع میشود که دیوارههایش از آهک پوشیده شده است. مردم آب این چشمه را مقدس میدانند و برای درمان بیماریهای پوستی در این چشمه شنا میکنند.
پل خشتی لوشان
یکی از انشعابات رود سپیدرود، به نام شاهرود از شهر رشت میگذرد. از روی این رود پلی کشیده شده است که ۱۰۰متر طول دارد. پایههای این پل از خشت ساخته شده و کف پل با قلوه سنگ پوشانده شده است. ساخت چنین پل عظیمی آن هم با مصالحی مثل خشت در زمان گذشته قطعاً کار سخت و طاقتفرسایی بوده است!