شیراز شهر عشاق، مهد شعر و ادب ایران زمین است و جاذبههای دیدنی زیادی در کوچه و پسکوچههایش جای داده است. یکی از این جاهای دیدنی عمارت شاپوری است که در این مقاله به طور مفصل با آن آشنا میشوید. اگر میخواهید ساعاتی را از هیاهو و شلوغی شهر دور شوید سری به این عمارت بزنید.
عمارت شاپوری یا خانه شاپوری یکی از خانههای قدیمی شیراز است که قدمت باورنکردنی دارد. از سال ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ این بنای جذاب تاریخی توسط “ابوالقاسم مهندسی” ساخته شد. عبدالصاحب شاپوری که یکی از تاجران بزرگ کازرون بود، مالک این خانهی باشکوه بود.
تا دههی ۷۰شمسی این خانه جنبوجوش داشت و خانوادهی شاپوری چراغ آن را روشن نگه داشته بودند. اما چند سال بعد این مکان خالی از سکنه شد و به ساختمانی متروکه تبدیل شد. در نهایت سال ۱۳۷۸ سازمان میراث فرهنگی این ساختمان را خریداری کرد و ۱۶ام مهر ماه سال ۷۹ آن را به عنوان یک اثر ملی ثبت کرد. به این ترتیب روح دوباره به آن بخشیده شد و برای همیشه پابرجا ماند.
ساختمان عمارت شاپوری
زیربنای این ساختمان ۸۴۰مترمربع است ولی بهطور کلی ۴۶۳۵مترمربع مساحت دارد و در دو طبقه ساخته شده است. خودتان را جای صاحب این عمارت تصور کنید؛ خانهای به مساحت بیشتر از ۴هزار متر دارید. هر روز صبح، صبحانه را در ایوان طبقه دوم میل میکنید و بعدازظهرها در حیاط خانه، البته حیاط که چه عرض کنم در باغ اطراف خانه قدم میزنید. الحق که زندگی در چنین فضایی جان تازه به روح و روان میبخشد.
گچبریها و نقاشیهایی که نمای عمارت شاپوری را تزئین کرده است، از دور شما را مجذوب خودش میکند. زیباترین بخش این عمارت بالکن آن است. ستونهایی با گچکاریهای رنگی و پنجرههای چوبی بزرگ در پشتسر، منظرهای خیرهکننده خلق کرده است. معماری عمارت شاپوری در زمان خودش بینظیر بوده است. همین بالکن در آن دوره و زمانه در هیچ خانهای مرسوم نبوده است اما این عمارت چنین بالکن زیبایی را در خودش جای داده است و همین باعث منحصربهفرد بودنش شده است.
معماری این بنا به صورت کاملاً متقارن انجام شده است. طوری که اگر از بالا به آن نگاه کنید گویی با آینه دو طرف را شکل هم درآوردهاند. البته درختهای داخل باغ و محوطه به صورت متقارن کاشته نشدهاند. حتی حوضی که در وسط باغ قرار دارد با وجود اینکه به صورت ۵ضلعی ساخته شده ولی کاملاً قرینه است.
درختهایی که در این باغ کاشته شدهاند سرو، چنار، افرا هستند و درختهای میوهای مثل انار، انجیر، نارنج و خرما هم در این باغ زیبا به چشم میخورند. گلهای رز و شمعدانی هم فضای حیاط را معطر کردهاند.
اگر روزی گذرتان به این عمارت زیبا افتاد به یاد داشته باشید که میتوانید از رستوران و کافیشاپ این مجموعه هم استفاده کنید. نوشیدن یک لیوان شربت بهارنارنج یا کاسهای فالوده شیرازی در دل یکی از قدیمیترین خانههای شیراز شما را به روزهای ایران قدیم میبرد.
آدرس عمارت شاپوری
خیابان کریم خان زند، خیابان انوری، تقاطع اهلی
ساعت کاری عمارت شاپوری
همه روزه از ۸صبح تا ۱۲شب