ایران به دلیل قرار گرتن در منطقهی کوهستانی آبشارهای زیادی را در دل خود گنجانده است و شهر رستان و استان مازندران دارای بیشترین تعداد آبشارهای ایران هستند. سفر به این مناطق بسیار وسوسه انگیز و هیجان زیادی دارد از آنهمه هیاهوی زندگی شهر خبری نیست و تا چشم کار میکند جنگل است و صدای پرندگان و صدای آبشار. در ایران ۳۹۰ آبشار دائمی و فصلی هست که بیشترشان در شمال ایران یا در غرب و منطقه لرستان واقع شدهاند و زیبایی هر کدام خود میتواند دلیل سفر باشد. در این مقاله قصد داریم به معرفی زیباترین آبشارهای ایران بپردازیم.
آبشار یخی
ارتفاع: ۱۲ متر
نشانی: ارتفاع ۵۱۰۰ متری از جبهه جنوبی کوه دماوند استان مازندران
ارتفاع این آبشار بین ۷ تا ۱۲ متر اعلام شده و به جز در مدت کوتاهی از تابستان که باریکه آبی از کنار آن جاری میشود، در سایر زمانها یخزده است و به همین دلیل به آبشار یخی معروف شده است. علت تشکیل این یخها نیز ناشی از ذوب برفهای گودال بالای آن است که در گرمای تابستان، باریکه آبی را به وجود میآورد و از کنار آبشار یخی عبور میکند.
آبشار شاهاندشت
ارتفاع: ۵۱ متر
نشانی: روستای شاهاندشت، کیلومتر ۹۶ جاده هراز، ۶۵ کیلومتری شهر آمل
آبشار شاهاندشت بزرگترین آبشار استان مازندران است که در فهرست آثار طبیعی کشور به ثبت رسیده است. در بالای آبشار شاهاندشت قلعه «ملک بهمن» که به قلعه «ملکه قلاع» یا ملک بهمن مشهور است و نام تاریخی آن قلعه فرشته بوده، واقع شده و از عظیمترین قلاع کوهستانی البرز ایران است که از سنگ و نوعی ساروج ساخته شده که مخلوطی از شیر و تخممرغ و نوعی خاک است و همچنین استحکام زیادی دارد که قدمت آن به سه هزار سال پیش میرسد. مسیر رسیدن به قلعه و آبشار گذر از پل روستای وانا، جاده روستای شاهاندشت، گذر از روستای شاهاندشت و حدود ۱۵ دقیقه پیادهروی است.
آبشار کبودوال
ارتفاع: ۱۵ متر
نشانی: پنج کیلومتری جنوب شرقی شهر علیآباد کتول از توابع استان گلستان
آبشار کبودوال تنها آبشار خزهای کشور است که با داشتن امکاناتی برای گردشگران یکی از مهمترین تفرجگاههای استان گلستان به شمار میرود. آب این آبشار از دامنه شمالی کوه هارون به ارتفاع ۱۷۸۰ متر سرچشمه میگیرد و زلال، شفاف و قابل آشامیدن است.
برای رفتن به این آبشار باید به سمت پارک جنگلی کبودوال بروید، از پارک جنگلی تا محل آبشار اصلی کبودوال حدود ۲۰ دقیقه پیادهروی زمان میبرد که مسیری بسیار زیباست. در طول مسیر به سمت آبشار، مناظر شگفتآور و پلهای چوبی در کنار آبی روان و درختان جنگلی شما را به وجد میآورد.
آبشار لاتون
ارتفاع: ۱۰۵ متر
نشانی: استان گیلان، ۱۵ کیلومتری جنوب شهرستان آستارا
آبشار لاتون، بلندترین آبشار کشور است و فاصله آن از روستای «کوته کومه»، حدود ۶ کیلومتر است که پس از ۳ ساعت میتوان به آن رسید. در این مسافت در حدود ۷۵۰ متر ارتفاع زیاد میشود. در مسیر صعود به آبشار لاتون به روستای قدیمی «آسیو شوان» نیز میرسید که تقریبا خالی از سکنه است. به زبان تالشی، آسیو به معنی آسیاب و شوان به معنی کنار رودخانه است. حجم آب آبشار در فصول مختلف سال متفاوت است، ولی در تمام فصول آب دارد. اگر به لاتون رسیدید باید خیلی مراقب باشید، چون آبشار خطرناکی است و متأسفانه مدتی پیش، کوهنوردی هنگام صعود از این آبشار پرت شد و جان خود را از دست داد.
آبشار بیشه
ارتفاع: ۵۸ متر
نشانی: استان لرستان، شهرستان دورود، کنار ایستگاه راهآهن
این آبشاربیشه که یکی از آبشارهای پرطرفدار استان لرستان است در دل کوههای زاگرس قرار گرفته و فاصله آن تا شهر خرمآباد ۶۵ کیلومتر است. در کنار این آبشار امکانات گردشگری، حتی برای اقامت گردشگران وجود دارد. ۱۷ پلاژ، هفت چادر، بازارچه محلی، تلفن، آب، برق، خانه بهداشت و پاسگاه انتظامی از جمله آنها است. این آبشار با چشماندازی زیبا یکی از نادرترین و زیباترین آبشارهای استان لرستان است که ارتفاع آن ۴۸ متر تا نقطه برخورد با زمین است و ۱۰ متر نیز از آنجا تا وصل شدن به رودخانه «سزار» فاصله دارد. عرض تاج آبشار نیز ۲۰ متر است.
آبشار آب سفید
ارتفاع: ۷۰ متر
نشانی: ۹۰ کیلومتری شهرستان الیگودرز، تنها مسیر دسترسی آن عبور از روستاهای کاکلستان و قلیان است.
آبشار آب سفید الیگودرز یکی از آبشارهای استان لرستان که به عروس آبشارهای ایران معروف است و به رود رودبار لرستان میپیوندد و سرانجام به رود دز میریزد. علت نامگذاری به این اسم به طور قطعی مشخص نیست، اما شاید به علت اینکه آب این آبشار به صورت مخلوط با هوا بر اثر برخورد با سنگها به شکل حباب سفید در میآید به آب سفید معروف شده است. آب این آبشار یکی از بهترین و سالمترین آبهای معدنی به شمار میرود که از دل کوه صخرهای به بیرون سرازیر و سپس در مسافت کوتاهی به یک حوضچه تبدیل میشود. مسیر الیگودرز تا آبشار اتومبیل رو است.
آبشار نوژیان
ارتفاع: ۹۵ متر
نشانی: ۳۸ کیلومتری جنوب شرقی خرمآباد (بخش پاپی)
آبشار نوژیان یکی دیگر از مرتفعترین آبشارهای ایران است که در استان لرستان و در کوهستان واقع شده است. همچنین گردشگاه جنگلی نوژیان بالای کوه تاف قرار دارد. در کوه تاف انواع گیاهان دارویی میرویند و دارای طبیعتی زیبا و دیدنی است. مردم و گردشگران زیادی برای تماشای این آبشار زیبا و برای جمعآوری گیاهان دارویی به این ناحیه میآیند. راه ارتباطی آن از طریق خرمآباد به گردنه نوژیان جاده آسفالته یا از راهآهن به ایستگاه کشور و از آن طرف هم با پای پیاده حدود دو ساعت پیادهروی به سمت آبشار است.
آبشار سنگان
ارتفاع:۶۰ متر
نشانی: روستای سنگان، حدود ۲۰ کیلومتری شمالغرب تهران و در دامنههای قله پهنهحصار
مسیر دسترسی به روستای سنگان از طریق جاده «کن» در شمالغرب تهران است. این جاده همان جاده جدید امامزاده داوود است که با عبور از کن و روستای سولقان، دو راهی به سمت روستای سنگان پایین ادامه میدهید. پس از پشت سر گذاشتن روستاهای سنگان پایین، سنگان نو و سنگان بالا نیز به امامزاده قاسم میرسید. این آبشار که بلندترین آبشار استان تهران است، در زمستان با یخ زدن، شکلی بسیار زیبا به خود میگیرد، اما اوج شکوه و زیبایی آبشار سنگان در فصل پرآبی یعنی بهار و اوایل تابستان است.
آبشار مارگون
ارتفاع: ۷۰ متر
نشانی: مرز استان فارس با کهگیلویه و بویر احمد، نزدیکی شهر سپیدان، روستای مارگون
آبشار مارگون یکی از زیباترین آبشارهای کشور است که یکی از تفریحگاههای مشترک شیرازیها و یاسوجیها است. این آبشار در حقیقت سرچشمه رودخانه است و در بالای کوه هیچ رودخانهای نیست و از بدنه دیواره صخرهای کوه، بیش از چند هزار چشمه وجود دارد که آب از آنها به بیرون ریخته میشود. از این نظر این آبشار بزرگترین و مرتفعترین آبشار چشمهای جهان است. حتی در زمستان در این آبشار قندیلهایی از یخ تشکیل میشود و زیبایی خاصی به آن میدهد.
آبشار آسیاب خرابه
ارتفاع: ۱۰ متر
نشانی: ۲۷ کیلومترى هادى شهر، نوار مرزى ایران و جمهورى آذربایجان
آبشار آسیاب خرابه یکی از مناطق دیدنی آذربایجان شرقی و منطقه آزاد ارس است و تمام دیواره آبشار پوشیده از خزه و گیاهان آبزی است و مناظر دلانگیزی را پدید آورده است. این آبشار به علت وجود ویرانههای یک آسیاب آبی به آسیاب خرابه معروف است. آسیاب خرابه، آسیابی آبی بوده که سالها پیش مردم منطقه از آن استفاده میکردند، ولی هماکنون به دلیل تخریب قسمتهای عمده آن کاربردی ندارد. در آسیاب خرابه آبشارهای کوچک و بزرگ بسیاری پدید آمده که از بالای آسیاب به سمت پایین سرازیر میشوند.
آبشار شوی
ارتفاع: ۸۵ متر
نشانی: دهستان شوی، از توابع شهرستان دزفول و در نزدیکی کوه سالن
آبشار شوی یکی از بزرگترین و زیباترین آبشارهای ایران در رشته کوههای زاگرس واقع است. چون چندین ساعت تا رسیدن به محل آبشار پیادهروی لازم است و این مسیر در میانه روز هوای گرمی دارد؛ بنابراین بهترین زمان برای رفتن به شوی، از اواخر اسفند ماه و به خصوص در ایام عید تا اواخر اردیبهشت ماه است، ضمن اینکه در این موقع از سال این منطقه بسیار سرسبز و زیباست. در مسیر پیادهروی رسیدن به آبشار شوی، بعد از عبور از دره سرتنگ دزفول، سه آبشار کوچکتر با ارتفاعهایی بین ۵ تا ۲۰ متر، قبل از رسیدن به آن قرار دارند که این مسیر را برای عابران بسیار فرحبخش میکند.
آبشار سمیرم
ارتفاع: ۳۵ متر
نشانی: پنج کیلومتری شرق سمیرم، ۱۶۰ کیلومتری جنوب اصفهان
آبشار سمیرم گاهی (البته به ندرت) ارتفاعی بیش از ۷۰ متر پیدا میکند. آب این آبشار از چشمهساران و ارتفاعات بالادست آن سرچشمه میگیرد و از بالای تخته سنگ صخرهای صاف و عظیم به بیرون میجهد. در اطراف این آبشار زیبا که از جهت طبیعی مکان بسیار دیدنی و جذابی است، محلی برای استراحت بازدیدکنندگان در نظر گرفته شده که این خود باعث جلب گردشگران بیشتر در اطراف این آبشار شده است. همچنین گردشگران غیر از این آبشار میتوانند از غاری که نزدیک آن وجود دارد نیز دیدن کنند. غار «اشکفترز» با ورودی آبشار سمیرم دو کیلومتر فاصله دارد و از سقف و دیوارههای غار آب فرو میریزد.